Tinerii și Programarea – primul atelier

Astăzi, 6 octombrie 2018, a avut loc în laboratorul de Informatică primul din cele 3 ateliere de programare ale evenimentului “Tinerii și programarea”. Acest eveniment se alătură inițiativei Meet and Code ce se desfășoară la nivel european în perioada 6-21 octombrie 2018, în timpul “Europe Code Week”.

Majoritatea elevilor folosesc calculatorul doar pentru jocuri, filme sau socializare și o mică parte pentru învățare. Scopul acestui atelier de programare este de a transforma copiii din consumatori de programe, în creatori de programe. În viitorul nu foarte îndepărtat, programarea calculatoarelor va avea aceeași importanță pe care astăzi o are scrisul și cititul. Dezvoltarea competențelor de programare este o tendință susținută atât în plan european (”Europe Code Week”, organizat de Comisia Europeană), cât și la nivel mondial (”Hour of Code”).

Astfel, împreună cu partenerii noștri de la Clubul de Ecologie și Turism Moldavia, elevii noștri au văzut că programarea calculatoarelor poate fi făcută în Scratch într-o manieră atractivă și de către oricine este pasionat.

Elementul surpriză al zilei a fost Airblock, o dronă programabilă, care a făcut deliciul tuturor cu acrobațiile sale. Aceasta dispune de o programare grafică prin intermediul dispozitelor Android sau iOs.

Drona Airblock se alătură celuilalt robot programabil, mBot, care a devenit un partener de programare pentru elevii cercului de Informatică încă de anul trecut, ca urmare proiectului “Atelierul de Programare”, tot în parteneriat cu Clubul de Ecologie și Turism Moldavia. Elevii noștri au, așadar, ocazia să lucreze pe două dispozitive programabile de ultimă generație și astfel să facă primii pași în programare într-o manieră foarte distractivă.

Sâmbăta viitoare vom desfășura al doilea atelier, în care vom trece la un alt nivel al programării, alături de invitatul nostru, dl Alex Săvoaie, ce ne va vorbi despre Internet of Things și despre cât de departe ne poate duce programarea.

Le mulțumim încă o dată celor care au inițiat acest proiect, dl Gelu Țigănașu, vicepreședinte al Clubului de Ecologie și Turism Moldavia și dl ing. Vasile Balan.

Leave A Comment

All fields marked with an asterisk (*) are required